Eix de la sobirania

EIX 5: DE LA SOBIRANIA I EL PROCÉS DE CONSTRUCCIÓ SOCIAL I NACIONAL DE CATALUNYA


Mou-te per:

 

Un poble que es comprometi amb el procés de construcció social i nacional de Catalunya


Catalunya té dret a decidir si vol ser un país independent o no. Una Catalunya independent és perfectament viable. Aquesta, però, és una opció que cal prendre de manera conjunta, on les catalanes i els catalans siguem cridats a les urnes.

La relació entre Espanya i Catalunya s’ha degradat de tal manera que cada cop és més difícil defensar una solució que no sigui la independència, i més quan sistemàticament es nega la possibilitat de consultar la ciutadania del nostre país en un referèndum vinculant sobre aquesta opció, com ho han fet a Escòcia. Sense democràcia no hi ha dignitat. Si el camí de la democràcia es veu obstruït de manera definitiva, llavors ens veurem abocats/des a triar el camí de la dignitat.

Però hi ha molta gent a Catalunya que, legítimament, encara no ha fet aquesta opció. Hi ha molta gent que encara vol mantenir lligams amb la resta d’Espanya. És una opció tan respectable com qualsevol i menystenir-la és clarament antidemocràtic.I aquesta opció no ha de dividir la població. Els qui estem per la independència i els que no hi estem, però que estem tots junts per un país social i econòmicament just no ens hem d’enfrontar per aquest motiu.

Tots plegats hem de reconèixer i defensar el dret a decidir de Catalunya, tots plegats hem de reivindicar el respecte als interessos i trets característics nacionals de Catalunya i la població catalana. Tots plegats hem d’exigir la celebració d’un referèndum en condicions, acordat o no amb la resta de l’Estat.

Qui ens exigeix que en el nostre grup excloem a la part de la població que no desitja la independència, només persegueix debilitar les forces d’esquerra, no enforteix l’opció independentista i genera un clima d’enfrontament no desitjable.

Aquest és precisament una funció cabdal de les nostres propostes polítiques; la d’atreure una gran quantitat de població cap a posicions de reconeixement del dret a l’autodeterminació dels pobles. Aquesta és una funció que amb molta efectivitat i transcendència ja va fer el PSUC en els anys 80. Lluitar juntes i junts com un sol poble per la defensa del nostre dret a votar sobre el futur status polític de la relació Catalunya – Espanya és el que ens enforteix, i el que ens farà avançar.

En relació al manifest que l’ANC ens va proposar de signar a finals d’abril, no vam considerar convenient fer-ho. No ens agrada que l’ANC ens posi en la situació de signar amb aquesta entitat un compromís. El nostre compromís és amb el poble de Sant Just, i emana de les nostres propostes programàtiques. El nostre compromís és aportar la nostra sensibilitat social i nacional en el proper ajuntament, i en tot cas a mesura que les situacions es presentin serà en aquell moment quan decidirem les accions a prendre tenint en compte les aportacions de les persones que participin en les nostres assemblees obertes i els acords que es puguin generar llavors amb les diferents forces polítiques i socials, així com la ciutadania en general si es donés el cas. El nostre compromís no pot anar més enllà de mantenir un bon nivell d’interlocució amb tothom, i això inclou l’ANC. D’aquest diàleg i contacte constant n’esperem conèixer el posicionament de l’ANC Sant Just en relació a l’estratègia a seguir, sinó que l’ANC conegui el nostre posicionament i el del consistori del nostre municipi, veritable assemblea de càrrecs electes i representatius de la ciutadania.

Considerem que no és apropiat que en el full de ruta que ens presenta l’ANC es doni com a superada la celebració d’un referèndum. Som conscients que no hi ha a l’altra banda un interlocutor motivat, però no ens sentim encara legitimats per iniciar un camí que en qualsevol cas correspon decidir-ho al poble en el seu conjunt. Tampoc creiem que les eleccions catalanes del setembre, anomenades plebiscitàries, en siguin un substitut vàl·lid.

 

Per altra banda no vam acceptar que en l’escrit se’ns emplacés literalment a “Facilitar l’elecció com alcalde o alcaldessa del cap d’una de les llistes que incloguin aquests punts, tot promovent un govern municipal de majoria independentista.” Entrarem o no en un equip de govern no només partint d’un hipotètic resultat que encara s’ha de produir, sinó partint de la capacitat de treballar per un model de poble i de societat que compartim, i això implica també més enllà de l’eix nacional

No ens agrada que el debat social quedi abandonat o postposat en la priorització, i per nosaltres és indestriable el procés d’emancipació nacional del procés de lluita per una societat més justa i igualitària.

El nostre grup municipal, un cop celebrat un referèndum vinculant acordat o no, acceptarà el resultat i en el cas que aquest sigui la independència de Catalunya, col.laborarà en tots i cadascun dels passos per a fer-ho possible.

 

 

Proposta 1

  1. Treballar des del nostre poble per forçar la celebració d’una consulta vinculant en relació al futur polític de Catalunya.
    1. MSJ des del paper que la ciutadania li confiï al proper ajuntament col·laborarem en totes aquelles accions que afavoreixin la celebració d’un referèndum vinculant, preferentment acordat amb l’Estat, però entenent que és possible que es plantegi una situació de referèndum unilateral provocat per l’immobilisme i la negativa a negociar per part de l’Estat Espanyol. En aquesta situació el nostre grup municipal hi donarà el suport que sigui necessari, ja que interpretem que és el sentir majoritari del poble de Sant Just.
    2. Des del nostre futur grup municipal, un cop celebrat un referèndum vinculant acordat o no, acceptarà el resultat i en el cas que aquest sigui la independència de Catalunya, col·laborarà en tots i cadascun dels passos per a fer-ho possible.

  2. En relació a la incorporació de Sant Just a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), creiem que ni l’adhesió situa a Sant Just de facto com a un municipi pro-independència, ni el fet de no ser-hi significa que s’hi estigui en contra. L’AMI és una associació que no persegueix el dret a decidir, és un lobby per afavorir la independència. Nosaltres no ens hi oposarem, però ha de quedar clar que qualsevol acció que es prengui com a municipi no ha de quedar supeditada a les decisions preses en el marc de l’AMI sinó que és el ple municipal qui ostenta la sobirania.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s